GENEL

Isırgan Otunun Faydaları Nelerdir ?

Isırgan Otu Nedir?

Isırgan otu ısırgangiller (Urticaceae) familyasında yer alan, çok yıllık otsu bir bitkidir. Ülkemizde ve Avrupa, Asya, Afrika bölgeleri gibi pek çok yerde yetişen ısırgan otu yaz aylarında çiçek açar. Çiçekleri dönemsel olarak yeşil, kırmızı ve kahverengi şeklinde renk değiştirir. Yapraklarının ise iki yüzeyinde de halk arasında batmasıyla bilinen yakıcı tüyler bulunur. Isırgan otu fenolik bileşikler, terpenoidler, flavonoidler, steroller, yağ asitleri, alkaloidler ve lignanlar gibi antiviral, antimikrobiyal, antihelmintik (parazit giderici) ve antikanser özelliklere sahip, farmakolojik olarak aktif fitokimyasallar içerir.

Isırgan Otu Nasıl Tüketilir?

Çiğ veya pişmiş olarak tüketilebilen ısırgan otu genellikle çay olarak demlenir veya yemeklere, salatalara katılır. Isırgan otunun yenilebilir kısımlarını doğru şekilde hazırlamak ve pişirmek önemlidir. Taze ısırgan otu yaprakları salatalarda yeşillik olarak kullanılabileceği gibi doğrudan sote edilerek de farklı sebzeler ile birlikte yenebilir. Isırgan otu sağlığa faydalarından dolayı genelde çay olarak tüketilse de ekstre, tablet ve kapsül formları da mevcuttur. Günlük olarak dozlanmış ısırgan otu kapsüllerini doktorunuzun ve eczacınızın önerdiği dozlarda kullanabilirsiniz.

Isırgan Otu Faydaları Nelerdir?

Isırgan otu içerdiği antioksidan ve antimikrobiyal bileşenler ile çeşitli vitaminler sayesinde birçok fayda ya sahiptir. Isırgan otunun, faydalarından dolayı, alternatif tıpta kullanımı yaygındır. Bu faydalar şöyle sıralanabilir:

  • İnflamasyonu azaltma: Isırgan otu anti-inflamatuar bileşenler içerdiği için artrit, gut, eklem ağrısı gibi iltihaplı hastalıkların semptomlarını hafifletmeye yardımcı olur.
  • Kan şekeri kontrolü: Isırgan otu kan şekeri seviyelerini düzenlemeye destek olur. Yapılan bazı araştırmalar, ısırgan otunun, insülin direncini azaltarak tip 2 diyabetli kişilerde kan şekeri seviyelerini düşürdüğünü göstermiştir.
  • Sindirim sistemi sağlığı: Isırgan otu bağırsak hareketlerini teşvik ederek mide bulantısı, hazımsızlık ve diğer sindirim sorunlarını hafifletmeye yardımcı olur.
  • Üriner sistem sağlığı: Isırgan otu idrar yolu enfeksiyonlarının tedavisini destekler ve böbrek taşı oluşumunu engellemeye katkı sağlar.
  • Antioksidan etkisi: Isırgan otu antioksidan özellikleri sayesinde serbest radikallerin etkilerini azaltarak hücre hasarının önüne geçer. Hücre hasarını azalttığı için de bir çok hastalıktan korunmaya destek olur.
  • Cilt sağlığı: Isırgan otu cilt sağlığı için faydalı olan A ve C vitaminleri, beta karoten ve mineraller içerir. Böylece ciltteki iltihaplanmayı azaltmaya ve akne gibi cilt sorunlarının tedavisine katkı sağlar.
  • Saç sağlığı: Isırgan otu saç sağlığı için faydalı olan mineraller içerdiği için saç dökülmesini azaltmaya yardımcı olur ve saç büyümesini teşvik eder.

Isırgan Otu Çayı Nedir ve Faydaları Nelerdir?

Isırgan otu çayı taze ya da kuru ısırgan otu yapraklarının sıcak suda demlenmesi ile elde edilen yaygın kullanıma sahip bir bitki çayıdır. Isırgan otu çayı antioksidan ve anti-inflamatuar bileşenler içerdiği için sindirim sağlığına ve cilt sağlığına birçok faydası bulunur. Sıcak ya da soğuk tüketilebilen ısırgan otu çayını doktorunuzun da bilgisi dahilinde günde 2-3 bardak içebilirsiniz. Uzun süreli tüketimde veya günde 3 bardaktan fazla tüketildiğinde doz aşımına bağlı yan etkiler ortaya çıkabilir bu sebeple aşırıya kaçmaktan kaçınmak önemlidir. İçerdiği faydalı bileşenler sayesinde ısırgan otu çayının faydaları şöyle sıralanabilir:

  • Sindirim sistemini ve bağırsakları düzenlemeye yardımcı olur.
  • İçerdiği A ve C vitaminleri, mineraller bağışıklık sistemini destekler.
  • Ciltte enfeksiyonu azaltmaya ve akne oluşumu önlemeye katkı sağlar.
  • Enfeksiyon azaltıcı özelliği ile idrar yolu enfeksiyonunun tedavisini destekler.

Isırgan Otu Çayı Nasıl Hazırlanır?

Isırgan otu çayı evde pratik olarak hazırlanabilecek bitki çaylarından biridir. Tarifi şöyle yapılabilir:

Malzemeler:

  • 1-2 çay kaşığı kuru veya 3-4 yaprak taze ısırgan otu
  • 2 su bardağı su
  • İsteğe bağlı tatlandırıcılar (bal, limon ve zencefil)

Yapılışı:

  • Öncelikle uygun bir kapta su kaynatılır ve kaynatıldıktan sonra altı kapanır.
  • Isırgan otu taze ise 3-4 yaprak, kuru ise 1-2 çay kaşığı kadar suya eklenir.
  • Yapraklar suya karıştırıldıktan sonra 5-10 dakikalık bir süre boyunca demlenir. Demleme süresi ne kadar uzun olursa çayın tadı o kadar keskin olur.
  • Demlenmiş çay süzülür ve isteğe bağlı olarak çeşitli tatlandırıcılar ile lezzetlendirilir. Isırgan otu çayının tadını herkes sevmeyebilir, bu yüzden lezzetlenditmek için bal, limon veya zencefil gibi doğal tatlandırıcılar kullanılabilir.
  • Isırgan otu çayını isteğe göre sıcak veya soğuk servis edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu