GENEL

Katma Değer Vergisi Nedir? Hesaplama

Katma Değer Vergisi Nedir ? Kimler Öder? KDV Katma Değer Vergisi devletin tüketicilerden aldığı bir vergi çeşididir. Hizmet, komisyon, gıda, sanayi, endüstri gibi faaliyetlerden tutun da komisyonculuğa kadar birçok kazanç Katma Değer Vergisi konusudur. Bu işlem faturalar yoluyla gerçekleşir. Satışı yapan her türlü tüzel veya gerçek kişilik Katma Değer Vergisini müşterisinin adına devlete ödemek zorundadır.

Alış işlemini gerçekleştiren işletme ise bir gider yaptığı için bu KDV rakamından indirim sağlar. Devlet işletmelerin yapmış olduğu giderleri kârdan düşürür. Bu işletmenin ödeyeceği vergiyi azaltır.

Katma Değer Vergisi Mantığı Nasıldır?  

Her türlü gerçek veya tüzel kişilik KDV beyannamesi vermek zorundadır. İlgili muhasebeci veya Mali Müşavir işletmeden faturaları teslim aldıktan sonra bütün faturaları teker teker yevmiye kaydına aktarır. İşletme alıcının adına KDV beyannamesi düzenlediğinden dolayı satışları fazla ise otomatik olarak KDV ödemesi doğacaktır. Alış ve Satış KDV’leri arasındaki fark tespit edilir. Örneğin satış KDV’niz 5.000,00 TL, Alış KDV’niz ise 2.000,00 TL ise aradaki 3.000,00 TL lik fark sizin devlete ödemeniz gereken Katma Değer Vergisidir.

Bu durumun tam tersi olarak Alışlarınızda bulunan KDV fazla olduğunda devletten alacağınız doğar. Ancak devletten para tahsil etmeyecek şekilde devirli olarak işlem görerek bir sonraki aylara devreder. Bir sonraki aylarda ödemeniz fazla çıktığında ise bu rakam ile mahsup edilir. Siz Nihai tüketici iseniz yani vergi mükellefi değilseniz böyle bir beyan vermenize gerek yok kalmayacaktır. Bu işlemi satın aldığınız firma sizin adınıza yapıyor olacaktır.

Bu işlemi sizin yerinize satışı yapan işletme gerçekleştirir. Örneğin ürünün KDV hariç değeri 5.000,00 TL ise + KDV hesaplayarak ürünü size 5.900,00 TL ye satacaktır. Bu aradaki 900,00 TL farkı beyan döneminde sizin adınıza devlete ödeyecektir. google

Kim Tarafından Düzenlenir?

Katma Değer Vergisi Beyannamesi Yeni çıkan yönetmeliğe göre ilgili ayı izleyen ayın 26. günü akşamına kadar onaylanmalıdır. Ancak Kanunen izleyen ayın 24. Günü akşamıdır. Gelir idaresinin son yıllarda çıkarmış olduğu tebliğe istinaden süresiz olarak işletmelere 2 günlük ek zaman verilmiştir.  Katma Değer Vergisi Beyannamesi düzenleme işlemi firmanın Mali Müşaviri tarafından yapılır.

Gerekli belgeler muhasebe sisteminde yevmiye defterine kaydedilir. Yevmiye defterine kaydedilen bu defterler gerekli incelemeler ve kontroller sonrasında beyan edilerek mükellefe bir tahakkuk doğar. Bu işlemin diğer adı verginin meydana gelmesidir. Mükellef aynı şekilde bu tahakkuku 26. Günün akşamına kadar ödemekle yükümlüdür. Ödenme süresinde yapılmaz ise vergi sorumlusuna gecikme zammı uygulanır.

 

Katma Değer Vergisi Oranları Nelerdir?

KDV yüzdesel olarak hesaplanır. %18, %8, %1 genel olarak kullanılan KDV oranlarıdır. Örneğin televizyon, telefon, bilgisayar alımı gerçekleştiği zaman bu işlem %18 dilime girer. Yiyecek ve İçeceklerde %8, ekmek gibi unlu mamûllerde ise %1 oran bulunur. Her türlü hizmet veya mal üretim maddelerinin kendine has KDV oranı bulunmaktadır.

Katma Değer Vergisi Nedir? Hesaplama

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu